Mäntyharju-Repovesi maastopyöräreitti

Reitillä on monipuolisesti helppoja ja vaativia osuuksia – sekä kunnon että ajotaidon kannalta. Alkuosa Mäntyharjun puolella sopii myös vähemmän maastopyöräilyä harrastaneelle. Osin patikointi- ja maastopyöräreitit menevät päällekkäin. Seuraa sinisiä maalimerkintöjä puissa ja risteysopastetolppia.

Mäntyharjun osuutta on noin 22 kilometriä päättyen Mouhulle. Reitti jatkuu Kouvolan puolella 10 kilometriä päättyen Repoveden kansallispuistoon Riuttanvuoren päälle Olhavanvuoren pohjoispuolelle. Voit ajaa myös patikointiosuuksilla lukuunottamatta Pitkäjärven länsipuolta joka on liian kivikkoista. Patikointireitillä on liukkaita maastonkohtia, erittäin kapeaa reittiä, pitkospuita ja hyvin jyrkkiäkin nousuja.

Patikoijia kohdatessasi muista aina, että nopeampi väistää hitaampaa.

Reittikuvaus

Mäntyharjun puolella on rakennettua maastopyöräreittiä. Suurin osa Kouvolan puoleisesta osuudesta on hiekkatietä, mutta matkalla on myös teknisesti vaativia, joskin ajettavia, osuuksia. Voit ajaa myös patikointiosuuksilla, mutta se on teknisesti haastavampaa kuin Mäntyharjun puolella koska nousut ovat huomattavasti jyrkempiä Pitkälammen patikointireitin alueella (ainakin kolme lyhyttä pyörän kanto-osuutta). Etenkin sadekelillä Kouvolan puoleisten polkuosuuksien kalliot voivat olla hyvinkin liukkaita. Kokeneen maastoajan silmissä se sisältää tietysti myös ainutlaatuista, upeaa single trackia ja rankan retken kruunaavia maisemia.

Kaiken kaikkiaan vaihteleva reitti – kannattaa tehdä omat johtopäätökset ja testata itse!

Takaisintulovaihtoehtoja

  • Samaa reittiä pitkin tai osin patikointiosuuksille vaihtaen
  • Kuismantietä pitkin Mouhulle ja siitä Mäntyharjuun Mouhuntietä
  • Kuismantietä Mouhuntielle josta Virransalmen asfalttitietä 368 takaisin
  • Kouvolaan josta junayhteys

Taukopaikat

  • Uutelan laavu, 3 km lähtöpisteestä
  • Sammalisen kota, 6 km lähtöpisteestä (kaivo)
  • Pitkäjärven laavu, 12 km lähtöpisteestä
  • Matkoslammen laavu, 21 km lähtöpisteestä
  • Pitkälammen laavu, 28 km lähtöpisteestä
  • Repoveden kansallispuistossa on useita taukopaikkoja

Reitti kansallispuistossa

Reitti jatkuu Riuttanvuorelle ja siitä etelään Olhavanvuoren pohjoispäähän jossa on reittimerkki Mäntyharjulle. Reitti päättyy kansallispuolen rajalle kuin ”seinään” eivätkä merkinnät jatku puiston puolelle joten tulosta mukaasi vähintään kansallispuiston A3 kokoinen karttaesite. Kansallispuiston rajalla reitin eteläpäässä on kartta siitä mitä reittivaihtoehtoja pitkin puistosta pääsee pysäköintialueille Lapinsalmelle, Tervajärvelle sekä Saarijärvelle.

Teitä pitkin pääsee etelään, Kouvolaan saakka. Mäntyharjun kunnassa on tekeillä ulkoilukartta jossa näkyvät kaikki reitit Mäntyharjun ja Kouvolan välillä. Kartta valmistuu vuonna 2015.

Nähtävyydet

Metsäleikkipuisto ja lasten maastopyörärata – hauska pikku rata Mäntyharjussa, lähtöpisteen vieressä
Luonto- ja kulttuuripolku – pikkukohteet luontopolkutauluina
Nuolilamminvuori – kallion huipulta avautuva näkymä palkitsee
Pitkänlamminvuori – maisemallisesti hieno, 120 m korkea maisemakohde
Riuttanvuori – hieno näköalakohde juuri ja juuri kansallispuiston sisällä

Lähtöpiste

Liikuntahalli Kisala
Urheilutie 1
52700 Mäntyharju